Lifestyle-asumista hevosharrastajille – hevoskylä Tuusulan vetonaulaksi?

Tuusulan kunnan vuoden 2016 strategian teema Vetovoimaiset keskukset tavoittelee Tuusulan elinvoiman ja kilpailukyvyn edistämistä uudenlaisten asumiskonseptien avulla. Tuusulan hevoskylä on yksi esimerkki asumisen ja elinkeinotoiminnan yhdistävästä kehittämiskohteesta.

Hevoskylässä yksi Tuusulan vahvuuksista, maaseutumaisuus, voi yhdistyä aivan uudella tavalla urbaaniin asumiseen. Urbaanin asumisen lisäarvoksi voidaan tuoda vaikkapa mausteita siirtolapuutarha-ajatuksesta luonnon ja eläinten läheisyydessä. Tuusulanjärven alueen matkailun edistämishankkeessa on havaittu, että myös oman kunnan asukkaat ovat kiinnostuneita hevosiin ja kotieläimiin liittyvistä vapaa-ajan palveluista.

Tavoitteena tulevaisuuden elämäntapa-asuminen

Hevoskylässä asuminen ja elämäntapa limittyvät toisiinsa lisäten kaikkien toimijoiden elämänlaatua. Pääkaupunkiseudun tuntumassa hevosalan yritysten on hankala löytää toiminnalleen sopivia paikkoja. Hevosalan toimintaa varten kaavoitettujen toimitilatonttien puuttuessa joutuvat yrittäjät tyytymään kauempana sijaitseviin haja-asutusalueen rakennuspaikkoihin. Etäisyys keskustoihin, asuinalueille ja hyviin liikenneyhteyksiin on usein pitkä, joten kaupungeissa ja taajamissa asuvat hevosharrastajat joutuvat kuluttamaan paljon aikaa ja vaivaa harrastusmatkoihinsa.

Hevoskylä voi tulevaisuudessa olla yksi Tuusulan kunnan vetovoimatekijöistä. Se on houkutteleva asuinpaikka alan yrittäjille sekä hevosharrastajille, eläinihmisille, kotipuutarhureille tai ylipäätään uudenlaista, persoonallista asuinpaikkaa etsiville. Elämäntavan ja asumisen yhdistäminen on yksi keino lisätä elämänlaatua ja onnellisuutta.

Sujuvan arjen ja perheen oman, yksilöllisen elämäntavan yhdistyminen tuo säästöjä esimerkiksi matka- ja kyyditystarpeiden vähenemisenä. Yrittäjien keskinäinen synergia puolestaan kasvaa, kun yritykset ovat lähellä toisiaan. Hevoskeskittymä voi houkutella rinnalleen lisäksi muita palveluita, kuten green care –toimintaa ja maatilamatkailua.

Ekologinen lannankäsittely helpottaa hevostallien paikan valintaa

Tuusulan kunnan strategisessa yleiskaavaluonnoksessa on esitetty kolme mahdollista sijaintia hevosyrityskeskittymälle. Hevostalous ei nykyisellään ole vain maatalouteen liittyvää toimintaa, eikä tallin tarvitse välttämättä sijaita viljelypeltojen läheisyydessä. Uudet lannankäsittelytavat, kuten kuivikelannan käyttö energiantuotantoon, ovat osaltaan vapauttaneet tallien sijoittamista erilleen maataloudesta. Esimerkiksi Järvenpään Fortumin HorsePower on kiertotalouskonsepti, jossa lähialueiden tallien hevosenlanta otetaan hyötykäyttöön ja jalostetaan sähköenergiaksi.

Yrittäjien ja asukkaiden toiveita selvitetään kyselyllä

Tuusulan hevoskylään ei kopioida valmiita malleja. Potentiaalisten tulevien asukkaiden ja yrittäjien toiveita ja tarpeita selvittämällä Tuusulan hevoskylästä voidaan suunnitella omaleimainen alue, jossa hevosalan yritykset menestyvät ja asukkaat viihtyvät. Kunta selvittää yrittäjien ja asukkaiden toiveita 12.8.2016 käynnistyvällä Tuusulan hevoskylä –kyselyllä. Kohderyhmään kuuluvat paitsi hevosihmiset ja hevosalan tai siihen liittyvien alojen yrittäjät, myös kaikki elämäntapa-asumisesta kiinnostuneet ihmiset. Kyselyn avulla kartoitetaan mahdollisuuksia toteuttaa aivan uudenlaista, hevos- ja eläinystävällistä asumista ja elinkeinotoimintaa Tuusulan kunnassa.

Kyselyn avautumisesta tiedotetaan kunnan www-sivuilla http://www.tuusula.fi sekä Tuusulan kuntakehityksen Facebook-sivulla ja Twitterissä.

Avainsanat: Tuusula, Uutta Tuusulaa, hevoskylä, elämäntapa-asuminen, hevosyrittäjyys, elinkeino, luonnonläheisyys, kysely

Hashtagit: #uuttatuusulaa, #tuusulanhevoskylä

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s